+385 52 427062

Partizanska 4/1,52440Poreč Hrvatska

Nacionalni parkovi

Hrvatska se danas ponosi sa 8 nacionalnih parkova te čak 11 parkova prirode i 2 arboretuma. Najpopularniji nacionalni parkovi su svakako Plitvička Jezera i Krka a slijede ih Brijuni, Paklenica, Kornati i Mljet. Tu su još Risnjak i Sjeverni Velebit. Svaki od ovih nacionalnih parkova vrijedi posjetiti, svaki nudi različite doživljaje i posebnosti.

Brijuni
Brijuni su otočna skupina koju čine dva veća i dvanaest manjih otočića u blizini Pule. Granice parka obuhvaćaju kopno i okolno more ukupne površine odprilike 34km2. Klima na otocima je blaga mediteranska što omogućuje bujnu vegetaciju a uz to otočje je idealno staniše pripadnika tamošnjeg safari parka.

Kornati
Kornati – nacionalni park poznat po specifičnim stijenama koje velikim dijelom skoro okomito uranjaju u more. Park je površine od skoro 217 km2 a čine ga 89 nenaseljenih otoka, otočića i hridi. Posjete parku brodom najljepše su u ljetnim mjesecima, izlet traje cijeli dan a ima se vremena i za uživanje u morskim radostima.
 
Krka 
Krka-Nacionalni park koji obiluje kulturno povijesnim spomenicima. Posebno se tu ističe franjevački samostan na otočiću Visovcu. Ipak ono što je najatraktivnije i po čemu je park dobio ime, to je tok rijeke Krke sa svojih 7 sedrenih slapova čije ljepote predstavljaju pravi krški fenomen.


Mljet
Slana jezera, očuvane šume, samostan, arheološki spomenici, hidroarheološki lokaliteti samo su neke od zanimljivosti ovoga najstarijeg Nacionalnog parka u Hrvatskoj zaštićenog od 1960 godine. Park obuhvaća jednu trećinu zapadnog dijela istoimenog otoka. Dom je mnogim rijetkim i ugorženim vrstama a čak 90% površine parka
obraslo je šumom.

Paklenica 
Nacionalni park sa dva impresivna kanjona Velika Paklenica i Mala Paklenica. S obje strane Velike Paklenice uzdižu se vertikalne stijene od kojih su neke više i od 700m dok je dužina kanjona odprilike 14km. Park obiluje endemičnim biljnim vrstama, čak 79 njih, a svoj dom ovdje su pronašli i mnogi pripadnici iz životinjskog svijeta.

 Plitvička jezera 
Plitvička jezera su najpoznatiji i najposjećeniji Hrvatski nacionalni park uvršten na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Glavnu atrakciju parka čini 16 jezera međusobno povezanih predivnim slapovima i kaskadama-ovo je park koji nikako nesmijete propustiti posjetiti. Prošetajte mostićima, provozajte se električnim brodićem na jezeru i jednostavno uživajte u igri prirode.

Risnjak 
Risnjak-nacionalni prak koji je dobio ime po svom najpopularnijem stanovniku risu. Samo rijetki sretnici imaju priliku pronaći tragove risa ili vidjeti samu životinju. Osim risa, na ovim mirnim prostranstvima obitavaju vuk, medvjed, divokoza, jeleni, srne te ostali pripadnici životinjskog svijeta. Posjetitelji željni planinarenja mogu se uputiti na neku od planinarskih staza a oni koji nisu vični penjanju mogu dan provesti u prirodi šetajući do izvora rijeke Kupe ili krenuti u obilazak poučne staze.

Sjeverni Velebit
Idealno odredište ukoliko ste željni aktivno dan provesti u prirodi, bilo pješice po jednoj od 30 planinarskih staza ili biciklom po dijelom asfaltiranim i makadamskim putevima. Uz planinarske staze postavljene su poučne table a radi lakšeg snalaženja unutar parka staze su označene markicama i putokazima.