+385 52 427062

Partizanska 4/1,52440Poreč Hrvatska

Opće informacije o Hrvatskoj

Ondje gdje se susreće predhistorijsko i moderno, gdje posjetitelj može uživati u planinama i dolinama, jezerima, rijekama, nacionalnim parkovima, bogatoj povijesti i kulturnom naslijeđu, čistom moru i predivnoj obali, gostoljubivim ljudima i dobroj hrani sve to zajedno čini Hrvatsku-zemlju za koju s ponosom možemo reći da glasi za jednu od najljepših zemalja Mediterana. 

Jezik
Jezik koji govorimo je Hrvatski a pismo Latinica. Uobičajeni prijateljski pozdrav koji ćemo Vam uputiti je bok(ili Bog)-koristi se i kod susreta i rastanka. Na vašem jeziku to bi značilo i Hi i Bye!Zato:Bok!Dobrodošli u Hrvatsku!

Naseljenost
Ima nas nešto malo više od 4. 400, 00 stanovnika (odprilike četvrtina New Yorka), većinu nas čine Hrvati ali svoj dom ovdje su pronašli i Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Talijani i mnogi drugi.

Novac
Naš novac zovemo kuna (na vašem jeziku. . . ). Pitate se zašto?Kunino krzno koristilo se kao sredstvo naturalnog plaćanja a služilo je i za plaćanje poreza zvanog kunovina. Stranu valutu možete zamijeniti u kune u bankama, mjenjačnicama, nekim turističkim agencijama i hotelima a većinom primaju se i kreditne kartice samo to obavezno prije provjerite.

Glavni grad Hrvatske - Zagreb
Najveći grad po broju stanovnika a ujedno i privredno, prometno, kulturno, upravno i naučno središte Hrvatske. Jeste li znali da u Zagrebu postoji Zelena Potkova?Zelena potkova je kompleks 7 trgova i zelenih površina/vrtova u obliku slova U–gledajući iz zraka sliči na potkovu. Danas je to omiljeno šetalište i mirna oaza za odmor koju je šteta propustiti.

Klima
U Hrvatskoj imamo 3 klimatske zone, za svakoga po izboru, volite li mediteransku klimu sa vrućim i suhim ljetima te puno sunca, posjetite nas uzduž Jadranske obale u ljetnim mjesecima. Kupajte se i sunčajte do mile volje. Volite sunce ali da vam opet nije prevruće – tu je umjereno kontinentalna klima u nizinama unutrašnjosti. A za one željne osvježenja i fizičke aktivnosti, tu je planinska klima na visinama iznad 1200m. Temperatura mora zimi je oko 12 °C, a ljeti oko 25 °C. Uzduž obale su zime ugodne i blage, savršeno za šetnju i duge zimske odmore.

Električni napon
220 V s frekvencijom 50 Hz.

Površina
Kopneni dio iznosi 56 594 km2, a površina obalnog mora 31 479 km2.

Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.

Blagdani i neradni dani

1. siječnja − Nova godina
6. siječnja − Sveta tri kralja
Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja − Praznik rada
Tijelovo
22. lipnja − Dan antifašističke borbe
25. lipnja − Dan državnosti
5. kolovoza − Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
15. kolovoza − Velika Gospa
8. listopada − Dan neovisnosti
1. studenoga − Svi sveti
25. i 26. prosinca − božićni blagdani  

Ono što svakako nikako nesmijete zaboravit pri dolasku u Hrvatsku
Sunčane naočale, fotić, ručnik, kupaće i kao najvažnije obilje dobrog raspoloženja!